Anasayfa    |    Kurumsal    |    Hizmetlerimiz    |    Online Kayıt    |    İnsan Kaynakları    |    Z.Defteri    |    İletişim

  Sürücü Kursu    |    Direksiyon Eğitimi    |    Motosiklet  Eğitimi    |    Kemençe Kursu   |    Folklör Kursu

0216 316 56 87

 
Kurs Bilgileri
 
» Sınav Tarihleri
» Kayıt Evrakları
» Harç Dönemleri
» Direksiyon Eğitimi
» Sertifika Türleri
 
 
Online Eğitim
 
» Video Eğitim
» Yazılı Eğitim
» Geçmiş Sınav Soruları
» Sık Sorulan Sorular
» Test - Oyun
 
 
Sınav Bilgileri
 
» E-RANDEVU Ehliyet (Emniyet)
» Sınav Sonuçları
» Sınav Kuralları
 
 
Pratik Bilgiler
 
» Sürüş Tavsiyeleri
» Hayat Kurtaran Notlar
» Sağlık Şartları
» Göz Testi
» Renk Körlüğü Testi
» Etkili Sürüş Yöntemleri
» Virajlar
» Uzun Yola Çıkarken
» Yakıt Tasarrufu
» Otomobil Alırken
» 2.El Otomobil Alırken
» Kışlık Bakım
» Yazlık Bakım
» Lastik
 
 
Facebook Sayfamızı Beğenin!
 

 
 
 
Virajlar
 
Doğru Viraj Alımında Geçerli 2 Genel Kural
Viraj alımında geçerli ilk kural "yavaş gir - hızlanarak çık" şeklinde açıklayabileceğimiz ve yapılan genel hatanın tersine otomobili virajın alımı sırasında değil, daha viraja girmeden yavaşlatmayı hedefleyen kuraldır. "Önce dış -sonra iç- tekrar dış" olarak adlandırabileceğimiz ikinci kural ise virajı dönülmesi mümkün en geniş açıyla dönebilmemizi ve dolayısıyla otomobilin yere daha fazla tutunmasına yardımcı olmayı amaçlar. Bu her iki kural da doğru viraj almanın mantığını anlatmak için yazılmıştır ve sizle birlikte diğer araçların da seyir halinde olduğu normal trafikte uygulanması son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple tuninglinx olarak günlük trafikte size ayrılan yol çizgilerine uymanız gerektiğini hatırlatırız.
 
Yapılan Hatalar

Viraj alımında genellikle yapılan en önemli hata, viraja otomobilin yere tutunma sınırlarını zorlayacak bir hızla girip daha sonra viraj içinde fren kullanma mecburiyetinde kalmaktır. Eğer dikkatli bir sürücü iseniz diğer araçlarla birlikte viraja girdiğinizde çoğu sürücünün hızını ayarlayamamaktan ötürü neredeyse viraj çıkışına kadar fren lambalarının yandığına şahit olmuşsunuzdur. Bunun, şüphesiz ki viraj alımında uyulması gereken belli kuralları uygulamamaktan kaynaklanan nedenleri vardır.

 
Şekil 1'de yanlış şekilde girilen bir viraj görülmektedir. Fren noktasında otomobilin bulunduğu yanlış konum ve hızını ayarlayamamaktan ötürü, virajın orta noktası olan apex’te viraj açısının ne kadar keskinleştiği rahatlıkla görülmektedir. Sonuç olarak bu noktada aracı neredeyse durma noktasına varacak kadar yavaşlatmak mecburi hale gelmektedir.
 
Virajları Doğru Almak
Viraj alınırken yolun ne genişlikteki bölümünün kullanılacağı bir çok dış etkene bağlıdır. Viraj içinde karşı yönden gelen olup olmadığını görmemizi engelleyen ağaç vb. görüş engelleyici birtakım etkenler ya da yolun şehir içi veya şehirlerarası bir yol olup olmadığı gibi.. Ancak, her koşulun uygun olduğu varsayımından hareketle doğru viraj alımını şu şekilde açıklayabiliriz:
 
Şekil 2 doğru şekilde viraj alımını göstermektedir. Doğru viraj alımında sürüş çizgisi "önce dış -sonra iç- tekrar dış" şeklinde olmalıdır. Şekilden de anlaşılacağı üzere, viraja dıştan, yani sağa dönen virajlarda yolun soluna yanaşarak, sola dönen virajlarda ise yolun sağına yanaşarak dönmek esastır.
 
Otomobili viraj içerisinde yavaşlatmak yerine, gerektiği kadar vitesle birlikte hız düşürülerek otomobilin lastikleri yere tam olarak tutunabilecek şekilde viraja mümkün olduğunca dıştan girilir. Yani, otomobil viraja daha girmeden yavaşlatılması tamamlanmış olmalı ve bu hız, şekilde "apex" olarak gösterilen virajın orta noktasındaki hız dahil, virajın tümündeki en düşük hız olmalıdır. Fren ancak viraja giriş noktasından önce otomobili yavaşlatma maksadıyla kullanılmalıdır, viraj içinde frene basılmaz.
 
Fren noktasından itibaren otomobil virajın içine yönlendirilerek apex’e kadar kontrollü bir şekilde gaz verilir (hız belirli bir miktarda artırılır). Orta noktada (apex’te) otomobile uygulanan merkezkaç kuvveti maksimumdadır. Bu nokta aynı zamanda virajın en içten dönüldüğü noktadır.
 

Virajın en iç konumunda bulunulan apex’te virajın uzak olan dış noktası hedeflenerek otomobil gaza oturtulur. Ancak gaz verirken otomobili kasmak ve lastikleri zorlamak yerine hem motorun daha çabuk hızlanması hem de lastiklerin soğuyabilmesi için bir an evvel düzelterek aracı gerektiği kadar dışa bırakmak gerekmektedir.

 
 
 
Duyurular & Haberler
 
 
 
Önemli Linkler
 
» Trafik Cezaları
» Araç Vergileri
» Karayolları Genel Müd.
» Türkiye Yol Durumu
» Türkiye Güzergah Analizi
» Kaza Kara Noktaları
» Otoyolllar
» Hava Durumu
» İstanbul Trafik Yoğunluk
» İstanbul Haritası
» T.C.Kimlik No
» İller Arası Kaç Km.?
» İlçeler Arası Kaç Km.?
» Okul Telefonları
 
 
Saat & Takvim
 

 
 
 
 
 
      Powered By Kılıçarslan Medya Ajans

Kent Eğitim Kurumları - 2007 / 2017 © Tüm Hakları Saklıdır!

 
Kent Eğitim Kurumları ve Turizm San. Tic. Ltd. Şti.
Atakent Mah. Mithatpaşa Cad. No: 75 D: 3 Ümraniye - İSTANBUL
Tel: 0216 316 56 87 - 0216 316 49 08   Gsm : 0533 682 48 73   Faks : 0216 521 03 68
E-Mail : info@kentegitimkurumlari.com
Web : www.ozatakentsurucukursu.com - www.kentegitimkurumlari.com